FusionMedicalSG
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fusion Medical
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pigmentasi

 
 

Pigmentasi

 
 
 
Apakah itu pigmentasi?

Pigmentasi adalah sebarang perubahan warna kulit yang biasanya disebabkan oleh pendedahan sinaran UV, perubahan hormon, genetik, kecederaan kulit dan ubat-ubatan. Sel-sel pigmen yang dipanggil melanin dihasilkan oleh melanosit dalam kulit

Jenis pigmentasi yang biasa adalah:

  • Melasma
  • Freckles
  • Sunspots
  • Hyperpigmentation selepas keradangan (yang berlaku selepas kecederaan kulit termasuk lesi akne)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pilihan Rawatan 1: Q-switched Nd: YAG laser

 
 
Jenis laser ini mempunyai dua panjang gelombang (532 dan 1064) yang sesuai untuk merawat pigmen di kedua-dua bahagian atas (epidermis) dan lapisan kulit yang lebih rendah (dermis). Ia bebas ablatif di mana ia menembusi lapisan kulit yang dikehendaki tanpa mengganggu lapisan di atas di mana ia dengan berkesan menghuraikan sel-sel pigmen ke dalam zarah yang lebih kecil yang kemudiannya secara semulajadi dikeluarkan oleh kulit. Pada masa yang sama, tenaga laser juga merangsang pengeluaran kolagen dan meremajakan kulit yang menghasilkan kulit bertekstur lebih baik, liang pori yang lebih baik dan pengurangan garis halus.

4-6 sesi disyorkan selang 4 minggu selain boleh digabungkan dengan aplikasi topikal untuk meningkatkan hasil dan mengurangkan kemungkinan pigmentasi selepas inflamasi.
 
 
 
 
 
 

Pilihan Rawatan 2: Dermaceutic Mela Peel Forte

 
Mela Peel adalah berkesan untuk merawat lesi pigmentasi epidermis seperti sunspots, melasma epidermis dan hyperpigmentation selepas inflamasi.

Ia mempunyai 2 tindakan gabungan::

  • Peel Aktif - langkah ini menyediakan dan mengelupas kulit untuk memastikan penembusan cepat langkah-langkah aktif seterusnya
  • Mela Peel - Menghalang pengeluaran sel pigmen dan mengelupas kulit untuk mengurangkan penampilan pigmentasi.